Body-Zone.cz
kulturistika a fitness
Vyzkoušejte také
další weby
Strongbody.cz
vše pro sport a fitness
Profi-krmivo.cz
krmivo pro psy a kočky
Jantana.eu
soutěžní barvy
Eleiko.cz
profi činky a příslušenství

98. - Jak se stát mistrem světa - Rizika vyplývající z předávkování bílkovin


Jaké nebezpečí tkví v případě předávkování bílkovin Vám chci popsat v následujícím článku. Vím, že mnozí z Vás staví na proteinech a kvalitním hovězím mase svou objemovou i předsoutěžní přípravu, ale z níže uvedených řádků Vám snad dostatečně vysvětlím, proč byste neměli překračovat určitou hranici. Všeho moc škodí a o bílkovinách to platí dvojnásob!

Čím je tvořen objem svalů?
Svalový objem a síla je dán, jak bylo již mnohokrát v článcích na www.body-zone.cz napsáno, obsahem svalového glykogenu a intramuskulárního tuku. Pokud jsou v přípravě na soutěž omezeny sacharidy, tak tuky by měly být naopak lehce zvýšeny a jejich příjem by se měl pohybovat v rozmezí 0,5 - 1 g/1 kg tělesné hmotnosti.

Vhodné zdroje tuků jsou především tekuté rostlinné oleje, z nichž nejvhodnější je řepkový, dále slunečnicový, pupalkový, brunátkový, palmojádrový apod. Tuk se přijímá po lžičkách každé 2-3 hodiny po celý den. Tyto tuky v sobě obsahují tzv. vitamín F, který zabraňuje vzniku enzymu LPL (lypo-protein lypázy), který je odpovědný za ukládání tuků do podkoží.

Ve skutečnosti se příjmem těchto tuků hubne a zároveň se dobře udržuje velikost a tvar svalu. Denní dávka bílkovin se od objemové přípravy vůbec nemusí lišit. V objemové přípravě pomáhají rostlinné tuky udržovat nízkou hladinu podkožního tuku a svým zvýšeným obsahem ve svalech se podílí na celkovém objemu svalů.

    

bílkoviny


Metabolismus bílkovin
Bílkoviny a aminokyseliny jsou při metabolizaci v lidském těle deaminovány - dochází k oddělení dusíkatých koster aminokyselin, které jsou z krve odstraňovány v ledvinách. Ledviny slouží jako filtr mj. také k tomu, aby vychytávaly bílkoviny z krve a vracely je ke zpětnému využití.

Pokud je bílkovin ve stravě dlouhodobě vysoké množství, roste také obsah dusíkatých látek v krvi, ze kterých vzniká toxický amoniak, moč je hustší, mohou ve zvýšené míře vznikat ledvinové kameny a ledviny jsou celkově náchylnější k infekcím. Ledviny pak nejsou schopny zachytit veškerý amoniak  a jsou nuceny pracovat povrchovými nefrony. Dochází ke sklerotizaci glomerulů (hlavních filtračních jednotek) ledvin. Tím dojde ke zvýšení bílkoviny v moči. Teprve v okamžiku, kdy nestíhají dusíkaté metabolity ze zpracování bílkovin vychytávat ledviny, začnou jim pomáhat játra. Z toho vyplývá, že v první řadě je nutné si dávat pozor na ledviny.

Z dusíkatých látek se vytváří amoniak, který má menší molekuly než glukóza, která slouží jako energetický zdroj vnitřních orgánů. Amoniak snadno proniká do mozku, poškozuje nervové buňky a snižuje se duševní výkon. Proto si většina nesportující populace o kulturistech myslí, že jsou, eufemisticky řečeno, duševně zaostalí. Obdobně snadno proniká amoniak do srdce, kde poškozuje buňky srdečního svalu. Tělo ve zvýšené míře spotřebovává řadu vitamínů a minerálů. Dochází k výraznému poklesu zinku, což často vede k tvorbě akné a potížemi s prostatou.

Vyšší příjem bílkovin vede k výrazné spotřebě vitamínů B3 a B6, které jsou nutné při zpracování bílkovin. Pokud dojde k jejich poklesu, tělo hůře zpracovává bílkoviny a dojde k poklesu imunity. Dusíkaté látky v krevním řečišti dále reagují s aminokyselinami a oligopeptidy, navážou se na ně a vytvoří velké molekuly, které neprojdou na místo určení a nemohou se tak využít (je to jako snažit se pronést velkou skříň úzkými dveřmi). A celý problém se tak pouze prohlubuje...

Jaké potraviny lze považovat za zdroj bílkovin?
Do celodenní dávky bílkovin se počítají bílkoviny ze živočišných zdrojů, suplementů (proteinové prášky a volné aminokyseliny) a také příloh (rýže, luštěniny, těstoviny apod.).

Rady některých bývalých státních trenérů a trenérek kulturistů, aby se do celkového příjmu bílkovin započítávaly pouze živočišné zdroje, jsou absolutně mylné. Mezi kulturisty jsou totiž i vegetariáni nejenom v amatérské, ale i  v profesionální divizi. A Ti přeci vybudovali své svaly bez masa!

 

bílkoviny


Bezpečná dávka bílkovin
Doporučení na vyšší dávky bílkovin udávají především výrobci a prodejci doplňků stravy, aby si zajistili vyšší prodejnost svých výrobků. K tomu přidají fotografii aktuálního šampióna z řad púrofesionálů a past na neznalé je políčena. Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovila maximální denní dávku u nesportující populace ve výši 1 g/1 kg tělesné hmotnosti.

Stejná organizace se také zabývala výší hygienické dávky bílkovin u silových sportovců a bylo zjištěno, že dostačuje z dlouhodobého hlediska dávka 1,25 g/1 kg tělesné hmotnosti pro udržení pozitivní dusíkové bilance za předpokladu, že bílkoviny budou mít vyvážený aminokyselinový profil, tzn. doporučuje se přijímat bílkoviny z vajec, masa a mléčných výrobků každý den. Omezení zdrojů bílkovin třeba jen na hovězí maso a whey protein by tuto podmínku samozřejmě nesplňovalo.

Maximální denní dávka byla určena ve výši 1,6 g/1 kg tělesné hmotnosti. Dávkování v rozsahu 1,25 - 1,6 g/1 kg tělesné hmotnosti lze považovat za bezpečnou a zcela dosatečnou z hlediska anabolizace. Pamatujte tedy na to, že silový trénink zvyšuje potřebu bílkovin o 25%, nikoliv o 200% a více v porovnání s nesportující populací.

Chybný je také v médiích neustále opakovaný údaj, že proteiny Vám zajistí větší svalovou hmotu. Mnoho čtenářů tak dojde k názoru, že s rostoucím příjmem bílkovin dosáhnou většího růstu svalové hmoty. Tento údaj nebyl nikdy vědecky podložen, neexistuje jediná studie, která by potvrzovala vztah mezi růstem svalové hmoty a příjmem čistého proteinu.

Pro anabolismus musí být, především po tréninku, splněny požadavky nejenom na příjem bílkovin, ale také sacharidů, vitamínů B, C a E a na celkovou vitaminizaci a mineralizaci organismu. Naopak, existuje japonská studie z roku 1960, která potvrzuje, že při silovém tréninku třikrát týdně (tehdy běžná tréninková praxe) není nutné přijímat žádné proteinové koncentráty.

Bílkoviny se stihly syntetizovat z "běžné" kulturistické stravy. Tato studie také byla průlomová v zavedení masové výroby proteinových preparátů, protože se zvyšovala četnost tréninků a utilizace bílkovin ze stravy již byla nedostatečná z důvodu pomalé stravitelnosti.


zaslal: Tomas_Lukac | vystaveno: 29.09.2015





Výběr produktů z eshopu:

IMPULSE FITNESS IF-SPC - Posilovací ..


Lavice na biceps je klas...

IMPULSE FITNESS - Bicepsová Posilov ..


Bicepsová lavice s pevno...

XXTREME FITNESS FLOOR 8 - sportovní ..


...


Nadpis:

Email:

Napsat příspěvek:



Zadejte text z obrázku: